ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ (ΨΕ)

Το εργαστήρι Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής Ψυχολογίας δημιουργήθηκε το 2009 με στόχο την παροχή συμβουλευτικής, ψυχολογικής υποστήριξης και ψυχοθεραπείας σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο.  Συντονίζεται σε συνεργασία με την από δύο έμπειρες Συμβουλευτική Ψυχολόγο Κατερίνα Μύρβαλη.

   Απευθύνεται σε ενήλικες και νέους, σε γονείς και ζευγάρια κτλ. με ευρύ φάσμα ψυχολογικών δυσκολιών που θέλουν να γνωρίσουν τον εαυτό τους, να επικοινωνήσουν με τους γύρω τους με ένα πιο δημιουργικό, αποτελεσματικό τρόπο ώστε να  βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους.

Στοχος εκπαίδευσης-Τι προσέγγιση χρησιμοπoιείται

   Στο Ψυχολογικό Εργαστήρι  χρησιμοποιείται η Εκλεκτική Ψυχοθεραπεία ενσωματώνοντας την Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία, την Στοχο-Κεντρική , Πρόσωπο-Κεντρική και την Gestalt Ψυχοθεραπεία.

   Η ομάδα επικεντρώνεται στο εδώ και τώρα, με συχνές αναφορές στο παρελθόν. Εστιάζει την προσοχή της στην σημαντική για την θεραπεία τετραλογία, των σωματικών αισθήσεων, των συναισθημάτων, των σκέψεων και της συμπεριφοράς, με έμφαση στην απόδοση της ρεαλιστικής πραγματικότητας και αντίληψης των καταστάσεων.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΧΑΝΘ:

Στα πλαίσια της Κοινωνικής Προσφοράς και σε συνεργασία με την Χανθ Θεσσαλονίκης, προσφέρονται προς το κοινό σειρά ομιλιών με θέματα ψυχοεκπαίδευσης. Για 7η συνεχή χρονιά θα παρουσιαστεί η  παρακάτω θεματολογία:

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016 : ''Όρια-Πού αρχίζεις εσύ και τελειώνω εγώ.''Εκπαιδευτικά    Σεμινάρια

     Διαχείριση του Άγχους/ Στρες

Έχει ο φόβος/πανικός καταβάλει τη ζωή σας ; Είστε σε υπερδιέγερση  όλη την ώρα και δεν μπορείτε να χαλαρώσετε; Έχετε δυσκολίες συγκέντρωσης και προσοχής ; Φοβάστε ότι μπορεί να συμβεί κάτι κακό  στην υγεία σας; Αισθάνεστε κουρασμένοι όλη την ώρα και δεν μπορείτε να κοιμηθείτε; Αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε να αναπνεύσετε, ένα βάρος στο στήθος;

Αν η απάντηση σε κάποια από τα ερωτήματα είναι θετική, τότε το άγχος σας έχει καταβάλει. Αν είστε διατεθιμένοι να το αντιμετωπίσετε, στόχος του σεμιναρίου είναι η απόκτηση μιας ολοκληρωμένης αντίληψης της έννοιας ‘Άγχος’, η ερμηνεία των συμπτωμάτων και πώς επηρεάζει αρνητικά την καθημερινότητα μας. Έμφαση θα δοθεί  στη Διαχείριση του Άγχους με την εκπαίδευση  σε συγκεκριμένες τεχνικές.

 Διαχείριση Θυμού

Νιώθετε σαν ένα ηφαίστειο που είναι έτοιμο να εκραγεί ; Νιώθετε ότι με τον θυμό σας θα χάσετε τον έλεγχο ; Αισθάνεστε θυμωμένοι όλη την ώρα ; Αισθάνεστε ότι εάν εκφράσετε τον θυμό σας, οι άλλοι θα σας απορρίψουν και θα σας απομονώσουν ; Φοβάστε τον θυμωμένο σας εαυτό και τι μπορεί να προκαλέσει ; Πιστεύετε ότι είναι κακό να εκφράζετε τον θυμό σας ;

Αν η απάντηση σε κάποια από τα ερωτήματα είναι θετική, τότε ο θύμος έχει πρωτεύοντα αρνητικό ρόλο στη ζωή σας. Στόχος αυτού του σεμιναρίου είναι η απόκτηση μιας ολοκληρωμένης αντίληψης της έννοιας ‘θυμός’, η ερμηνεία των αιτιών και  πώς επηρεάζει θετικά και αρνητικά την καθημερινότητα μας. Βάση θα δοθεί στις τεχνικές διαχείρισης του θυμού και στην εποικοδομητική έκφραση του ‘παρεξηγημένου’ αυτού συναισθήματος.

 Πιθανές ερωτήσεις

Ποιός μπορεί να συμμετέχει σε μια Ψυχοθεραπευτική Ομάδα

 Σε μια θεραπευτική ομάδα μπορούν να συμμετέχουν ενήλικες κάθε ηλικίας, γυναίκες & άνδρες, που βίωσαν στο παρελθόν ή βιώνουν σ’ αυτή τη φάση  της ζωής τους ένα θέμα/πρόβλημα  το οποίο θέλουν να επεξεργαστούν, ή μπορεί απλά να επιδιώκουν την προσωπική τους αυτο-βελτίωση, αυτογνωσία και αυτοανάπτυξη.

 Οι συμμετέχοντες/ συμμετέχουσες δεν χρειάζεται να παρουσιάζουν κάποια συγκεκριμένη συναισθηματική δυσκολία -για την οποία χρειάζεται να αναζητήσουν βοήθεια- προκειμένου να γίνουν δεκτοί/ δεκτές σε μια ψυχοθεραπευτική ομάδα.

 Τα μέλη της ομάδας αν και δεν είναι απαραίτητο να κάνουν, ή να έχουν κάνει στο παρελθόν ατομική ψυχοθεραπεία, συνήθως βοηθάει πολύ εάν παρακολούθησαν στο παρελθόν, ή συμμετέχουν τώρα σε ατομική ψυχοθεραπεία.

Προσεχώς

Ομάδα με θέμα κατάθλιψη

Ομάδα με θέμα συγγενών ατόμων με διαγνωσμένη ψυχιατρική διαταραχή

Ομάδα πένθους

Ομάδα αυτοτραυματισμού